Vijesti

Rasprava o Prijedlogu proračuna za 2018-u i amandmani

Donošenje prvog proračuna na početku novog mandata velika je prilika za provođenje radikalnog zaokreta i donošenje teških i nepopularnih odluka. Prijedlog gradskog proračuna za 2018. godinu koji se nalazi pred nama predstavlja veliko, ali očekivano razočaranje. Ovaj prijedlog proračuna nije ni socijalan ni razvojan. Prijedlog ovog proračuna predstavlja kontinuitet nerazvojne klijentelističko-populističke politike. Iz ovog proračuna jasno se može ičitati da se gradonačelnik priprema za izbore za mjesne odbore i da se namjerava još jednom kandidirati za gradonačelnika. Proračun je pun nerazvojnih projekata kojima je cilj dodvoravanje građanima i kupovanje interenih skupina.

Prijedlog gradskog proračuna za 2018. godinu potpuno je nerealan iz nekoliko razloga. Prvo unatoč katastrofalnom podbačaju prihoda gradskog proračuna od pomoći vidimo da se planirani prihodi od pomoći povećavaju za još 10 i pol milijuna kuna na apsurdnih 95.6 milijuna kuna. Na čemu se temelji takav optimizam? Drugi razlog je što sve nade polažemo u gradsku Razvojnu agenciju koja u 4 i pol godine od ulaska Hrvatske u Europsku uniju nije uspjela povući novac ni za jedan veći i značajniji projekt. Treći razlog je političke prirode. Gradonačelik kriminalizira župana i pomoćnika ministrice Reginalnog razvoja i fondova Europske unije za kupoprodaju CTR-a i onda nakon toga očekuje njihovu pomoć iako su oni politički suparnici.  Tu je i medijski sukob s ministrom Graditeljstva u aferi Lidl koja je našem gradu nanijela veliku štetu. Što će biti kada investitor tuži Grad za naknadu štete jer je spriječio izdavanje uporabne dozvole kako bi Lidl mogao raditi? Opet će građani plaćati loše poteze Grada, a gubimo i novce od prireza i komunalne naknade. Koliko je prijedlog brodskog proračuna za 2018. godinu nerealan vidljivo je i iz usporedbe s prijedlogom varaždinskog gradskog proračuna za 2018. Godinu. Unatoč znatno većem broju zaposlenih i koaliranju a gradskoj razini sa hdz-om varaždiski prijedlog proračua je za 3 milijuna kuna manji od prijedloga brodskog gradskog proračuna za 2018. godinu.

Zašto smatram da je prijedlog gradskog proračuna za 2018. godinu nerazvojan? Zato što su u potpunosti izostale bilo kakve proaktivne mjere za poticanja razvoja gospodarstva i poduzetništva i za rješavanje problema zbog kojih nas investitori izbjegavaju unatoč tome što se Slavonski Brod nalazi na aktraktivnoj geoprometnoj lokaciji. Bez razvoja gospodarstva Slavonski Brod očekuje nastavak demografskog odumiranja. Udio strateških projekata iz Strategije razvoja brodskog urbanog područja u ovom rekordno velikom prijedlogu gradskog proračuna iznosi samo 8.2 posto. Planirane pomoći za novorođenčad i njihove roditelje su populističke demagoške mjere kojima se kupuju glasači. To su mjere koje liječe posljedice, a nama trebaju mjere koje rješavaju uzroke našeg demografskog sloma. Ti uzroci su nezaposlenost, niske plaće i loša radna mjesta. Prema službenim podatcima Državnog zavoda za statistiku iz Slavonskog Broda je od 2011. godine pa do kraja 2016. godine iselilo čak 6884 ljudi. Stvarno stanje je još gore jer u tu brojku ulaze samo oni građani koji su odjavili svoje prebivalište. Kad u roku od samo 6 godina grad napusti svaki deseti građanin to bi moralo biti zvono za uzbunu i za radikalnu promjenu populističke nerazvojne politike.

U prijedlogu gradskog proračuna za 2018. Godinu nalaze se populistički projekti čija je ukupna vrijednost je 13 milijuna kuna i to ne računajući rekonstrukciju stadiona NK Marsonia i rekonstrukciju dvorane Hrvatskog Sokola. Svi ti projekti su potrebni našem gradu, ali u situaciji kad tisuće Brođana trbuhom za kruhom odlaze iz Broda onda mi moramo imati političke hrabrosti i odgovornosti da kažemo da sad nije vrijeme za takve nerazvojne projekte. Gradski proračun mora postati jamstvo građanima da u ovom gradu imaju svoj dom i egzistencijalnu perspektivu. Trebaju nam velike i brze promjene u određivanju gradskih prioriteta ako želimo zaustaviti odumiranje našeg grada.

Osvrnula bih se na nekoliko projekata.

Projekt obnove stadiona NK Marsonia je potpuni promašaj jer na toj lokaciji nema prostora za pomoćna igrališta, dovoljan broj parkirališnih mjesta, ali ni poslovnog prostora od čijeg najma bi se moglo financirati skupo održavanje stadiona. Brodu treba novi nogometni stadion, ali njega treba graditi privatnim kapitalom po modelu javno-privatnog partnerstva.

Projekt gradskih stanova za mlade obitelji je iznimno loš za grad jer dok drugi gradovi grade stanove državnim novcem po POS-modelu mi trošimo novac iz gradskog proračuna umjesto da s tim novcem subvencioniramo mladima smanjenje otkupe cijene POS stanova.

Projekt obnove Hrvatskog doma je zapravo projekt devastacije jer je na zgradu skandalozno ugrađena plastična stolarija. Ovo je slučaj za DORH. Sumjam da uopće postoji elaborat o obnovi pročelja Hrvatskog doma jer da postoji on sigurno ne bi dozvolio ugradnju plastične stolarije.

Projekt izrade projektne dokumentacije za rekonstrukciju autobusnog kolodvora ne može se provesti jer je u suprotnosti s jednoglasno usvojenim odlukama Gradskog vijeća o Strategiji gospodarskog razvoja grada Slavonskog Broda i Strategiji razvoja brodskog urbanog područja. Obje navedne strategije planiraju izgradnju novog autobusnog kolodvora. Podsjetila bih gradonačelnika i na to da je u svom predizbornom programu obećao izgradnju novog autobusnog kolodvora. Slavonskom Brodu treba novi autobusni kolodvor s velikom javnom garažom, ali taj projekt treba realizirati po modelu javno-privatnog partnerstva bez opterećivanja gradskog proračuna.

Projekt rekonstrukcije dvorane Hrvatski Sokol u sportski vrtić ne može se provesti jer je projektna dokumentacija izrađena suprotno odredbama prostornog plana centra grada s tvrđavom. Ovo je slučaj za DORH. Promašenost ovog projekta očituje se i u nedostatku prostora za vanjske sportske terene, a govorimo o sportskom vrtiću.

Gradonačelnik je prije deset godina u svom predizbornom spotu proglasio izgradnju nove škole Mila Amruš moralnim prioritetom, a onda u 10 godina na čelu grada za njenu izgradnju nije dao ni jedne kune. U vašem predizbornom programu opet ste obećali izgradnju ove škole, a sad prozivate ministre da ispune vaše obećanje pa da ga možete staviti u gradski glasnik i na jumbo plakate kao svoj projekt.

Apeliram na gradonačelnika i vladajuću većinu da odustanu od namjere prodaje gradskih zemljišta u Štrosmajerovoj ulici jer je taj prostor od neprocjenjive važnosti za Slavonski Brod. Podsjetila bih sve prisutne vijećnike da su gradski vijećnici SDP-a u mandatu od 2009. do 2013. godine spriječili gradonačelnika u namjeri da proda važna gradska zemljišta među kojima se nalazilo i parkiralište u Štrosmajerovoj ulici. Među gradskim vijećnicima koji su glasali protiv prodaje tih dragocjenih zemljišta bili su i Stribor Valenta i Roberto Lujić. Vijećnici SDP-a predvođeni Slavicom Nikšić argumentirano su odbili prodaju ovih zemljišta. I ja danas moram postaviti pitanje zašto je baš ovo parkiralište odabrano za prodaju? Zašto se upuštamo u prodaju ovako važnog zemljišta, a nemamo Strategiju upravljanja gradskom imovinom? Slavonski Brod ima goleme probleme s nedostatkom parkirališnih mjesta. Prodajom ovog parkirališta ti problemi bi se još dramatično povećali. Prostor parkirališta u Štrosmajerovoj ulici trebao bi postati novi brodski motiv za razglednice, a gradonačelnik ga želi prodati kao da ga uopće ne zanima kako će ovaj prostor u budućnosti izgledati. Za ovaj prostor potrebno je provesti anketni javni urbanističko-arhitektonski natječaj na osnovu kojeg bi arhitekti dali svoju viziju ovog prostora. Na temelju vrednovanja najboljih idejnih rješenja dobivenih ovim natječajem Grad bi zatim trebao raspisati javni urbanističko-arhitektonski natječaj uz obvezu plairanja podzemne javne garaže kao sastavnog dijela projekta. Na temelju tako dobivenog pobjedničkog rada Grad bi trebao raspisati međunarodni natječaj za prodaju parkirališta u Štrosmajerovoj ulici uz obvezu realizacije pobjedničkog idejnog rješenja s podzemnom javnom garažom.

Za kraj imam nekoliko pitanja za gradonačelnika.

  1. Zašto Plan razvojnih programa sadrži strateške ciljeve, prioritete i mjere, a u prethodnim gradskim proračunima toga nije bilo iako je Zakon o proračunu ostao nepromijenjen?
  2. Kako je Plan razvojnih programa usklađen sa Strategijom gospodarskog razvoja grada Slavonskog Broda koja je još uvijek na snazi jer je Gradsko vijeće nikada nije poništilo svojom Odlukom?
  3. Precizirajte nam projekte i programe po kojima je Plan razvojnih programa usklađen sa Županijskom razvojnom strategijom kao što to propisuje Zakon o regionalnom razvoju?
  4. Na temelju kojih kriterija ste odabrali za prodaju parkiralište u Štrosmajerovoj ulici?
  5. Precizirajte nam poslovne objekti u vlasništvu grada koje planirate obnoviti novcem iz gradskog proračuna za 2018. Godinu?
  6. Precizirajte nam na što se odnose inicijalna sredstva u iznosu od 200 tisuća kuna za sufinanciranje znanosti i visokog obrazovanja?
  7. Zašto u prijedlogu proračuna nije planirana ni jedna kuna za poticanje razvoja poduzetništva?