Iz medija

'Klopka' analizirala izbore: Slavica Lemaić najveće iznenađenje, SDP doživio potpuni debakl

Sinoćnja 'Klopka' nadovezala se na nedjeljnu izbornu emisiju i analizirala izbore u Slavonskom Brodu, Novoj Gradiški, općinama, županiji i ostatku Hrvatske.

Gosti su tako bili novi/stari župan Danijel Marušić, najveće iznenađenje gradskih izbora i nova predstavnica u gradskom vijeću Broda Slavica Lemaić, novi član gradskog vijeća Broda Boro Grubišić, novinar 035 portala Krešimir Galić i jedan od kandidata za gradsku skupštinu u Zagrebu Dragan Martinović. U početku se raspravljalo o novom sastavu gradskog vijeća (11 Duspara, 9 HDZ koalicija, 3 SDP koalicija i 2 Slavica Lemaić) i županijske skupštine (20+1 HDZ, 9 SDP+HSS, 8 Duspara, 4 Most). Kao najveće i najugodnije iznenađenje apostrofirana je Slavica Lemaić koja se u studiju zahvalila svojim biračima i dodala kako je sve ostvarila uz svoj tim, bez utrošenih sredstava na kampanju. Najveći gubitnici izbora su SDP-ovci koji unatoč širokoj koaliciji nisu dobili više od 3 zastupnika. Župan je pobijedivši u prvom krugu isto tako zahvalio svojim glasačima, a paralelno je i analizirao ostale općine diljem BP županije. Gosti su se gotovo konsenzusno složili da će sljedeći mandat obilježiti EU fondovi i projekti po kojima Brod kaska za ostalima i samim time kao generator gospodarstva i županiju ruši na posljednja mjesta po raznim listama uspjeha. Situacija u drugim gradovima diljem Hrvatske isto tako ukazuje da su trendovi ostali isti i lokalni izbori nisu pokazatelj političke situacije na vrhu već komunalni odabir i pokazatelj strukture stranke.

Drugi dio emisije bio je posvećen nužnoj demokratizaciji izbornog procesa. Debate, evaluacije obećanja i programa, te sučeljavanja i dalje nisu dio izborne procedure, a nerijetko se izbjegavanje tih procesa hvali i nagrađuje od strane biračkog tijela. Stranačke vojske i navijačko-sektaško glasanje također su velika kočnica i građanima nije bitno tko je najbolji menadžer velikih sustava nego tko je 'njihov'. I u takvom sustavu dolazi do nesređenih glasačkih popisa pa su 'mrtvi birači' i dalje rak-rana, a Slavonski Brod ih ima najviše s obzirom na ukupni broj birača. Pa se u sve uključe i autobusi iz drugih država čime je cijeli proces gotovo neregularan. Ogorčeni građani iz svih navedenih razloga masovno ne glasaju na izborima, a demografska katastrofa i odlazak preko 10.000 ljudi iz Broda samo je posljedica puno dubljeg uzroka. Svi gosti su se na koncu složili da bi dobar korak naprijed bio organiziranje sučeljavanja kandidata za drugi krug iako je tako što malo vjerojatno. Na referendumsko pitanje 'Hoće li izborni pobjednici uspjeti spriječiti demografsku katastrofu grada i županije' odgovor 'DA' je potvrdilo oko 60% gledatelja. Voditelj je kao i inače bio Ratko Martinović.