Press

Znate li da je Slavonski Brod grad slučaj?

Brodskoj javnosti dobro su poznati statistički podaci da je Brodsko-posavska županija, nakon Virovitičko-podravske županije, najnerazvijenija hrvatska županija. Za građane je potpuna nepoznanica kakav je poredak među velikim gradovima u RH po pokazateljima razvijenosti. Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi u velike gradove ubraja gradove s više od 35.000 stanovnika kao i sve gradove sjedišta županija neovisno o njihovom broju stanovnika.

Usporedba pokazatelja razvijenosti velikih gradova u RH otkrila je poražavajuće podatke za grad Slavonski Brod. Ključni pokazatelji o razvijenosti gradova su indeks razvijenosti i ostvareni izvorni proračunski prihodi po stanovniku.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije provodi postupak ocjenjivanja i razvrstavanja svih jedinica lokalne i regionalne samouprave na osnovu indeksa razvijenosti. Indeks razvijenosti je pokazatelj razvijenosti koji se računa svakih pet godina na temelju osnovnih društveno-ekonomskih pokazatelja radi mjerenja stupnja razvijenosti. Od 25 velikih gradova u RH Slavonski Brod se nalazi na sramotnom predzadnjem mjestu. Iza Slavonskog Broda po indeksu razvijenosti je samo grad Vukovar, ali iz svima razumljivih razloga koje nije potrebno objašnjavati. Da nije Vukovara Slavonski Brod bio bi na zadnjem mjestu po indeksu razvijenosti među velikim gradovima.

Institut za javne financije u studenom 2016. godine objavio je analizu o ostvarenju proračuna gradova, općina i županija za 2015. godinu. Ta analiza pokazuje stvarno stanje jer ne uzima u obzir prihode od zaduživanja i financijske imovine. Iz objavljenih podataka vidljivo je da je po izvornim proračunskim prihodima po stanovniku od 25 velikih gradova u RH Slavonski Brod na posljednjem mjestu. Izvorni proračunski prihodi po stanovniku Grada Nove Gradiške su 909 kuna veći od brodskih. Po broju stanovnika Slavonski Brod je sedmi najveći grad, a po ostvarenim izvornim prihodima gradskog proračuna tek na 16. mjestu u RH. Od ukupno 128 gradova u RH po izvornim proračunskim prihodima po stanovniku Slavonski Brod je na 99. mjestu. Posebno je poražavajuća usporedba s izvornim proračunskim prihodima drugih kontinentalnih gradova slične veličine. Proračun Grada Siska je 30 milijuna kuna veći, proračun Grada Karlovca 59 milijuna kuna veći, a proračun Grada Varaždina čak 75 milijuna kuna veći nego proračun grada Slavonskog Broda iako su po broju stanovnika ta tri grada manja od Slavonskog Broda. Izvorni proračunski prihodi Grada Karlovca veći su od brodskih toliko da svake godine, bez kreditnog zaduživanja, mogu sagraditi bazene na Vijušu i još im ostane novca za rekonstrukciju i natkrivanje gradske tržnice. Zbog goleme razlike u veličini proračuna ti gradovi mogu se puno brže razvijati, više ulagati u izgradnju i održavanje i pružati svojim građanima viši životni standard nego grad Slavonski Brod. Razlika u veličini proračuna generira daljnje povećanje zaostalosti Slavonskog Broda u odnosu na druge velike gradove.

Svi ovi podaci dokazuju da je Slavonski Brod grad slučaj i da je aktualni gradonačelnik u protekla tri mandata katastrofalno loše upravljao gradom. Grad Sisak ima status hrvatskog grada slučaja, ali iz usporedbe o pokazateljima razvijenosti vidljivo je da je Sisak razvijeniji grad od Slavonskog Broda. Po indeksu razvijenosti Sisak je za 16.43% razvijeniji od Slavonskog Broda, a izvorni proračunski prihodi  po stanovniku Grada Siska su za 1.178 kn veći od brodskih. Uzrok ovakve sramotne zaostalosti Slavonskog Broda je loše upravljanje gradom, trošenje novca građana na nerazvojne populističke projekte i nestvaranje uvjeta za razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta. Ako je gradonačelnik u protekla tri mandata dobro upravljao gradom zašto je onda Slavonski Brod na zadnjem mjestu po razvijenosti u usporedbi s drugim velikim gradovima u RH?

Ovi pokazatelji kraj su mita o gradonačelnikovom dobrom i uspješnom upravljanju gradom. Gradonačelnikova vladavina počiva na lažnim mitovima, obmanjivanju građana i konstantnoj agresivnoj medijskoj propagandi samohvalisanja koja se financira novcem iz gradskog proračuna. Na idućim medijskim konferencijama ću s dokazima i argumentima srušiti lažne mitove o poštenom i transparentnom upravljanju gradom, o borcu za gradska zemljišta i o gradonačelniku koji je gradio više od svojih prethodnika, a objavit ću i mandatno izvješće o izvršenju gradonačelnikovih predizbornih obećanja. Gradonačelnikov intervju objavljen na portalu Gradonačelnik.hr pun je laži i obmana. U tekstu Jerka Zovka objavljenom na SBplus portalu pod naslovom „Brođani će birati između vidljivog mačka i mačića u vreći“ također su objavljeni lažni podatci s ciljem obmanjivanja građana. Nikome neću dopustiti da od Brođana pravi budale.