Press

Zašto je zaustavljeno osnivanje brodskog Sveučilišta?

Hrvatski sabor prije 19 mjeseci usvojio je Zakon o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu, ali ono još uvijek nije započelo s radom. Spomenutim Zakonom Senatu osječkog Sveučilišta propisana je obveza da u roku od 90 dana donese odluku o spajanju Strojarskog fakulteta, dislociranih studija i Studentskog centra u Slavonskom Brodu u novoosnovano brodsko Sveučilište. Senat osječkog Sveučilišta nikad nije usvojio odluku kojom se dopušta izdvajanje ovih sastavnica iz osječkog Sveučilišta.

Na taj način osječkom Sveučilištu grubo je prekršena Ustavom RH zajamčena autonomija. Zbog toga je Rektorski zbor RH Ustavnom sudu podnio zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o osnivanju brodskog Sveučilišta. Ustavni sud sve do danas nije donio odluku o tom predmetu. Rektor osječkog Sveučilišta tvrdi da je Zakonom o osnivanju brodskog Sveučilišta, osim Ustava RH, prekršen i Statut Sveučilišta u Osijeku, Zakon o ustanovama, Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te Zakon o radu. U slučaju da Ustavni sud odbaci zahtjev Rektorskog zbora RH opstanak brodskog Sveučilišta ovisi o tome hoće li Rektorski zbor RH odustati od daljnje pravne borbe.

Uzrok situacije u kojoj se brodsko Sveučilište nalazi je divljačko ignoriranje Ustavom RH zajamčene sveučilišne autonomije i Statuta Sveučilišta u Osijeku te manjkavo napisani Elaborat o opravdanosti osnivanja brodskog Sveučilišta. Grad Slavonski Brod 2015. godine sklopio je s tvrtkom Deloitte Savjetodavne usluge d.o.o. ugovor o izradi Elaborata o opravdanosti osnivanja brodskog Sveučilišta vrijedan 244.600 kuna s PDV-om. Svaka stranica tog elaborata stajala je porezne obveznike 4.615 kn. Pažljivim čitanjem elaborata dolazimo do zapanjujuće spoznaje da Grad Slavonski Brod sklopljenim ugovorom od Deloittea nije tražio izradu svih elemenata koje bi elaborat prema nadležnom Pravilniku Ministarstva znanosti i obrazovanja obvezno morao sadržavati. Nadalje, sklopljenim ugovorom Deloitte se oslobađa od odgovornosti za podatke i zaključke iznesene u elaboratu. Ovdje se postavlja pitanje za sklapanje ugovora o izradi nepotpunog elaborata. Javno postavljam pitanje zašto je sklopljen ugovor o izradi nepotpunog elaborata i zašto je Grad to prihvatio ? U manjkavo napisanom elaboratu uopće se ne spominje obveza da se prvo mora pokrenuti procedura izdvajanja budućih sastavnica brodskog Sveučilišta iz sastava osječkog Sveučilišta. To je uzrok svih problema brodskog Sveučilišta.

Prilikom osnivanja brodskog Sveučilišta u državnom proračunu 2015. godine nisu bila predviđena sredstva za njegov rad kao ni u projekcijama državnog proračuna za 2016. i 2017. godinu. Zakon o osnivanju brodskog sveučilišta usvojen je po hitnoj zakonskoj proceduri pred raspuštanje Hrvatskog sabora i parlamentarne izbore unatoč upozorenjima pojedinih zastupnika da je zakon protuustavan. Sve ove činjenice upućuju na zaključak da je brodsko Sveučilište osnovano za jednokratnu potrebu kupovanja naklonosti birača u predizborno vrijeme.

Slav. Brod treba i zaslužuje Sveučilište!

Neovisno o tome kakva će biti odluka Ustavnog suda, ključno je pitanje postoji li politička volja Vlade RH da financijski podrži brodsko Sveučilište kao što to čini u drugim sveučilišnim gradovima?  Dalmacija ima čak tri državna sveučilišta, a Slavonija samo jedno. Grad bez studenata mrtav je grad. Bez osnivanja državnog Sveučilišta u Slavonskom Brodu sve priče o ravnomjernom razvoju Hrvatske su besramna laž. Nama ne treba lažna deklarativna podrška nego 100 milijuna kuna godišnje za brodsko Sveučilište kao što dobiva zadarsko Sveučilište iz državnog proračuna. Slavonskom Brodu potrebno je državno Tehničko sveučilište koje bi bilo u funkciji razvoja gospodarstva i poduzetništva.