Press

Propadanje Slavonskog Broda i masovno iseljavanje će se nastaviti zbog pogrešnog odabira gradskih prioriteta i rasipništva

Na desetoj sjednici Gradskog vijeća usvojen je gradski proračun za 2019. godinu s projekcijama za 2020. i 2021. godinu. Iz usvojenog gradskog proračuna za 2019. godinu može se iščitati što aktualna gradska vlast planira napraviti do kraja svog mandata.

Iz sadržaja gradskog proračuna jasno se vidi da je gradonačelnik odustao od ispunjavanja svojih glavnih predizbornih obećanja jer ih ne može i ne zna ispuniti. Gradonačelnik se ovim gradskim proračunom otvoreno ruga građanima koji su mu na lokalnim izborima dali svoj glas. Jedno od gradonačelnikovih predizbornih obećanja bila je i izgradnja novog autobusnog kolodvora. Izgradnja novog autobusnog kolodvora planirana je i Strategijom gospodarskog razvoja grada i Strategijom razvoja brodskog urbanog područja. Obje navedene strategije usvojene su jednoglasnim odlukama Gradskog vijeća. U gradskom proračunu za 2019. godinu planira se rekonstrukcija postojećeg 49 godina starog autobusnog kolodvora. Gradonačelnik time ne samo da postupa suprotno svom predizbornom obećanju nego ujedno i krši dvije odluke Gradskog vijeća u čijem donošenju su sudjelovali i gradski vijećnici s njegove liste. Takvo postupanje demonstracija je autokratskog nepoštovanja Gradskog vijeća kao predstavničkog tijela građana Slavonskog Broda s obzirom na činjenicu da su odluke Gradskog vijeća po zakonu obvezujuće i za gradonačelnika. Zanimljiva je i činjenica da projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju autobusnog kolodvora tek treba izraditi, ali da u proračunu već imamo podatke o tome koliko će ta rekonstrukcija koštati brodske porezne obveznike.

Gradski proračun za 2019. godinu potpuno je nerealno planiran. Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju gradska Razvojna agencija, u pet i pol godina, nije uspjela povući sredstva iz europskih fondova ni za jedan veliki projekt poput niza drugih hrvatskih gradova. Od te iste neuspješne gradske Razvojne agencije sad očekujemo da novcem iz europskih fondova napuni gradski proračun. Gradski proračun izrazito je netransparentno napisan i tu se vidi razlika između europskih standarda u transparentnosti i balkanske netransparentnosti. Za velike projekte koji se planiraju sufinancirati novcem iz europskih fondova mogu se pročitati precizni planirani iznosi, a za velike projekte koji se planiraju financirati novcem iz gradskog proračuna takvi se podaci namjerno skrivaju od građana i gradskih vijećnika. Pored toga gradonačelnik je tijekom rasprave odbio odgovoriti na svih deset pitanja o gradskom proračunu koja sam mu postavila iako je na njih bio dužan odgovoriti. Takvo postupanje izraz je krajnje netransparentnosti u upravljanju novcem građana.

Vijećnica Karmen Dizdar-Grgurević je također naglasila da dok čekamo na novac iz europskih fondova novac iz gradskog proračuna troši se na nerazvojne projekte bez učinka na razvoj gospodarstva, rast broja zaposlenih i uklanjanje uzroka siromaštva i masovnog iseljavanja. Za subvencije za razvoj gospodarstva i poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja u proračunu nije planirana ni jedna kuna. Najgore od svega je što aktualna gradska vlast teško zarađeni novac građana planira trošiti na financiranje projekata koji se u drugim hrvatskim gradovima financiraju novcem iz europskih fondova, državnog proračuna te privatnim kapitalom. Primjeri takvih projekata su nogometni stadion, autobusni kolodvor i gradski stanovi. Takvo neodgovorno rasipničko upravljanje novcem građana je za svaku osudu. Primjer rasipničkog trošenja novca građana je i izgradnja ograde vrijedne oko 150.000 kuna oko gradskog zemljišta u Svačićevoj ulici, a koje je u gradskom proračunu predviđeno za prodaju. Neshvatljivo je i zašto se veliko parkiralište u Strossmayerovoj ulici u gradskom proračunu, iz godine u godinu, stavlja na popis gradskih zemljišta predviđenih za prodaju s obzirom na njegovu neprocjenjivu vrijednost za javne interese grada i građana.

Slavonski Brod propada jer se novac iz gradskog proračuna troši na nerazvojne projekte. Zbog takve proračunske politike propadanje grada će se nastaviti i u idućim godinama kao i masovno iseljavanje naših sugrađana. Gradske demografske mjere su pohvalne, ali one ne daju nikakve rezultate. Broj živorođene djece u Slavonskom Brodu u 2017. godini jednak je broju živorođene djece u 2016. godini. Dugoročni interesi grada i građana podređeni su kratkoročnim interesima vladajuće interesne skupine i njenog ostanka na vlasti. Nažalost većina građana ne razumije da je uzrok propadanja grada pogrešna gradska politika i odabir gradskih prioriteta. Naša vijećnička dužnost je upozoriti građane da Slavonski Brod ide u potpuno pogrešnom smjeru.

Za kraj želimo upozoriti javnost da nam gradonačelnik nije dostavio odgovore na pitanje koji su sve mediji tijekom 2016. i 2017. godine primali novac iz gradskog proračuna jer ne želi da građani saznaju koji su mediji u funkciji njegove neprekidne samopromocije koja se financira novcem brodskih poreznih obveznika. Kroz kontrolu ključnih medija gradonačelnik kontrolira javno mišljenje o sebi i na taj način se održava na vlasti.

 

Pogledajte prilog iz Dnevnika SBTV-a:

 

PITANJA O PRORAČUNU NA KOJA GRADONAČELNIK NIJE ŽELIO ODGOVORITI:

1. Raspoloživi višak prihoda koji se iz 2018. godine prenosi u 2019. Godinu iznosi 53 milijuna i 250 tisuća kuna. U prijedlogu gradskog proračuna za 2019. godinu ni jednom rečenicom nije precizirana struktura tog viška prihoda. Za koje projekte i programe je taj novac trebao biti utrošen i u kojem iznosu?

2. Gradsko vijeće Grada Slavonskog Broda jednoglasnim Odlukama usvojilo je Strategiju gospodarskog razvoja grada Slavonskog Broda te Strategiju razvoja brodskog urbanog područja u kojima se planira izgradnja novog autobusnog kolodvora. U vašem predizbornom programu obećali ste izgradnju novog autobusnog kolodvora. U prijedlogu gradskog proračuna za 2019. godinu planirana su sredstva za rekonstrukciju autobusnog kolodvora starog 49 godina. Gradonačelniče objasnite nam zašto i s kojim pravom postupate suprotno Odlukama Gradskog vijeća za koje su glasali i vijećnici s vaše liste i suprotno vašem predizbornom obećanju o izgradnji novog autobusnog kolodvora?

3. Koliko se novca planira uložiti u obnovu infrastrukture u odmaralištu na Korčuli i što se tamo konkretno planira raditi?

4. Koliki se novčani iznos planira za izgradnju i opremanje društvenog doma u naselju Kolonija?

5. Koliki se novčani iznos planira za izgradnju i opremanje dječjeg vrtića u Kažotićevoj ulici?

6. Koliki se novčani iznos planira uložiti u stadion kraj Save i što se točno na njemu planira raditi?

7. Koliki se novčani iznos planira uložiti u sportsku dvoranu Sokol u Skaličinoj ulici?

8. Koliki se novčani iznos planira uložiti u izgradnju dvorane Osnovne škole „Bogoslav Šulek“?

9. Zašto planirate trošiti novac brodskih poreznih obveznika na izgradnju nogometnog stadiona kraj Save, a da niste prethodno ni pokušali pronaći privatnog investitora za izgradnju novog nogometnog stadiona?

(npr. u Osijeku se novi nogometni stadion i nogometni kamp NK Osijek grade privatnim kapitalom – vrijednost projekta je 16 milijuna eura)

10. Zašto planirate trošiti novac brodskih poreznih obveznika na rekonstrukciju autobusnog kolodvora, a da niste prethodno ni pokušali pronaći privatnog investitora za izgradnju novog autobusnog kolodvora po modelu javno-privatnog partnerstva?

(npr. u Osijeku je novi autobusni kolodvor sagrađen privatnim kapitalom po modelu javno-privatnog partnerstva osnivanjem prava građenja na zemljištu u vlasništvu Grada Osijeka)

 

GRADONAČELNIKOVA PREDIZBORNA OBEĆANJA OD KOJIH JE ODUSTAO:

1. Izgradnja i uređenje gospodarske zone Zapad na Jelasu

2. Izgradnja sportsko-poslovnog aerodroma „Jelas“

3. Izgradnja novog autobusnog kolodvora

4. Izgradnja Sveučilišne knjižnice i multikulturnog centra – rekonstrukcija robne kuće „Vesna“

5. Izgradnja staračkog doma za stare i nemoćne osobe

6. Izgradnja nove školske zgrade za djecu s posebnim potrebama OŠ „Milan Amruš“

7. Izgradnja Sveučilišnog kampusa

8. Izgradnja hotela na Oružnom trgu u Tvrđavi Brod