Press

Hoće li Grad Slavonski Brod izgubiti glavnu poduzetničku zonu i 36.6 milijuna kuna zbog gradonačelnikovog nečinjenja?

Na javni natječaj Ministarstva državne imovine za prodaju državnog zemljišta u poduzetničkoj zoni na Jelasu pristigla je ponuda brodske tvrtke Marsonia glas d.o.o. u  iznosu od 36.6 milijuna kuna. Tvrtka Marsonia glas d.o.o. u Slavonskom Brodu planira izgradnju tvornice stakla. Prema javno objavljenim informacijama iz 2015. godine vrijednost ovog projekta je oko 280 milijuna eura, a njegovom realizacijom otvorilo bi se oko 800 novih radnih mjesta.

Budući da Ministarstvo državne imovine, u tekstu javnog natječaja, nije predvidjelo nikakve raskidne klauzule, ni bilo kakva druga jamstva kojima bi se zaštitili javni interesi Republike Hrvatske i Slavonskog Broda, prijeti nam opasnost od profiterske preprodaje zemljišta i korištenja zemljišta kao jamstva za podizanje kredita. Kao gradske vijećnice zaprepaštene smo ovakvim neodgovornim postupanjem Ministarstva državne imovine. Sadržaj kupoprodajnog ugovora posljednja je prilika da Ministarstvo državne imovine zaštiti javne interese Republike Hrvatske i Slavonskog Broda.

Prihodi od prodaje zemljišta u poduzetničkoj zoni na Jelasu umjesto u gradskom proračunu Grada Slavonskog Broda završit će u državnom proračunu Republike Hrvatske. U slučaju sklapanja kupoprodajnog ugovora Grad Slavonski Brod će, zbog gradonačelnikovog nečinjenja, izgubiti 36.6 milijuna kuna i posljednju priliku da naš grad dobije veliku i atraktivnu poduzetničku zonu za razvoj gospodarstva. Nedostatak velike i atraktivne poduzetničke zone nepremostiva je zapreka gospodarskom razvoju grada.

U  travnju 2017. godine javno smo upozorile da Grad Slavonski Brod ne ispunjava zakonske kriterije za darovanje državnog zemljišta za novu poduzetničke zone te smo iznijele konkretne prijedloge za rješavanje ovog problema. Na sjednicama Gradskog vijeća nekoliko puta smo otvarale temu poduzetničke zone na Jelasu. U studenom prošle godine amandmanom na prijedlog gradskog proračuna za 2019. godinu tražile smo dva milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za poduzetničku zonu na Jelasu. Gradonačelnik je to odbio uz opravdanje da ne možemo projektirati i raditi nešto na tuđem vlasništvu. Gradonačelnik je time pokazao zapanjujuće neznanje. Prema Vladinoj Uredbi o darovanju nekretnina u vlasništvu RH idejni projekt ili lokacijska dozvola su obvezni prilog zahtjevu za darovanjem nekretnine u vlasništvu RH. Bez projektne dokumentacije nema ni idejnog projekta ni lokacijske dozvole.

Vlada RH ne smije Gradu Slavonskom Brodu darovati državno zemljište za novu poduzetničku zonu jer Grad Slavonski Brod ne ispunjava zakonom propisane kriterije. Jedine dvije brodske poduzetničke zone Kolonija i Bjeliš-zapad upisane su u jedinstveni registar poduzetničke infrastrukture Ministarstva gospodarstva, a ukupni iznos aktivirane raspoložive površine u njima ne ispunjava zakonom propisani kriterij od minimalno 50 posto. Pored toga Grad Slavonski Brod nema ni idejni projekt ni lokacijsku dozvolu za poduzetničku zonu na Jelasu.

Ovi problemi mogli su se jednostavno riješiti da je gradonačelnik imao minimum volje i znanja. Trebalo je ukinuti i prenamijeniti poduzetničku zonu Bjeliš-zapad, izbrisati je iz jedinstvenog registra poduzetničke infrastrukture te izraditi projektnu dokumentaciju za poduzetničku zonu na Jelasu. Time bi Grad Slavonski Brod ispunio sve propisane kriterije za darovanje državnog zemljišta za novu poduzetničku zonu.